Съкровище от Летница

    0026Съкровището от Летница, Ловешка област е открито случайно през 1963 година. То било покрито с бронзов котел, а на 8 метра от него намират желязна юзда. Под котела са намерени деветнадесет традиционни по големина и тридесетина по-малки апликации за конска амуниция. Осем апликации представят Тракийския бог конник.

Апликации тип "рицарски двубой", с височина около 5 сантиметра , изработено от сребро с позлата, датирана към третата четвърт на ІV век преди Христа.

Те оформят срещуположни двойки. Апликациите, в които конникът е в ход надясно са стояли на левия хоризонтален ремък на оглавника. Те са малко по-големи средно с 0,5 сантиметра. Конникът има придружител- глава, която символизира Орфей. Срещуположните апликации, конникът е в ход наляво. Той има идентично снаряжение, а зад гърба му на мястото на Орфей има конска глава или куче /вълк/.

Апликации за през гръдния ремък, е с височина 7 сантиметра, сребро с позлата и е датирана към втората четвърт на ІV век, преди Христа. Апликацията е обримчена с бордюр от врязани линийки, а под него в релефен кръг са разположени осем конски глади. Те са гравирани заедно с оглавници, поводи и обозначени гриви. Част от тях са позлатени.

Апликации за конска амуниция, е с височина 6,5 сантиметра, сребро с позлата и е датирана към втората четвърт на ІV век преди Христа.

Представена е сцена от тракийската митология - Нереида, която язди по амазонски змей с конска глава и назъбен гребен. Полът на фигурата е обозначен с две точки, които маркират бюста. Представена е онази богиня или принцеса, която тракийският герой спасява от змея / ламя.

Апликации за конска амуниция, е с височина 6,5 сантиметра, сребро с позлата и е датирана към втората четвърт на ІV век преди Христа.

Сцена от тракийската митология, в която е представена човешка фигура с коса, прибрана на върха на главата, стой изправена вляво от триглав змей. Върху дрехата липсва означения на пола, както е в предходната апликация, следователно става дума за мъж. В дясната си ръка той носи огледало. Да уловиш с "огледало" същество от отвъдния свят за митологичното съзнание е равнозначно да го обезвредиш.

Апликации за конска амуниция, е с височина 6,2 сантиметра, сребро с позлата и е датирана към втората четвърт на ІV век преди Христа.

Представена е сцена, която е финал на подвизите на героя. Той е обърнат наляво и има дълга коса вързана на кукуригу. Той обладава седнала в скута му с лице към него жена. Тя го е прегърнала нежно с двете ръце. Зад гърба й друга жена е вперила поглед в сцената. Тя държи два мистрални атрибута - съд със свещено питие и клонка с която благославя двойката. Жената с клонката, отговаря на Богинята майка, която благославя брака на героя. Сред учените има дискусия, кои точно се женят. Според някои, това е тракийския бог Крон, бащата на Зевс от когото тракийската богиня Траке ще роди първия известен ни европейски цар - Долонк.





{START_COUNTER}