Бегликташ

        Бегликташ, местност считана за светилище на траките и осеяна с паметници на историята се намира в резервата над Перла, само на 4-5 км от Приморско.

Дотам води стръмен, но добре поддържан път, по който срещате коли, велосипеди или просто хора, тръгнали пеша. Наоколо са открити множество места с керамични съдове, показващи, че още през III в. преди Христа траките са имали връзка и са търгували с  Крит, Троя, Египет и др. 

   БЕГЛИКТАШ е открит през 2003 г. и представлява древно тракийско светилище. Доброто въображение на археолози и историци и вероятната намеса на човешка ръка са създали от огромните камъни (виж снимките) усещане за вечност. Предполаг асе, че на това място е живял тракийски владетел, по-скоро камъните сочат къде е живеел той, а самото място е било за посвещение на траките в орфическото учение. Светилището има централна част и два кръга около нея. Най-големият камък е с размери 12 метра височина и 9 метра дължина. Той наподобява утроба и според археолозите е символ на женското начало. Счита се, че е тук от близо 5 000 години. Двата кръга са с 80 и 120 метра диаметър, не разкрити изцяло все още.

По време на слънцестоене и на равноденствие лъчите на слънцето преминават през камъни по определен начин





{START_COUNTER}