Рогозенско съкровище

     0011Рогозенското съкровище, област Враца е намерено в центъра на село Рогозен, Врачанско. Съкровището съдържа 108 фиали, 54 кани, 2 чаши и 1 скифос. Общо съдовете са 165 , като 131 съда са с позлата. Теглото на съкровището е 19,91 килограма.

На 13 съда върху шийката е написано, че принадлежат на одриския цар Котю І. Той царувал около 383 - 360 година преди Христа и наследника му Керсеблепт от 359 - 340 година. Има един надпис на който е записано името на принц Саток, син на Ситалк.

Каничка от Рогозенското съкровище, изработена от сребро с височина 11,5 сантиметра, диаметър 8 сантиметра, 127,2 грама и е датирана към края на V век преди Христа.

Тялото на каничката е разделена на две неравни части чрез лента. На по-широката част в централната част е изобразена крилата богиня. Тя е права с непропорционално голяма глава и дълъг до петите хитон. В двете си ръце държи по едно куче с обърната назад глава. Към нея в галоп се носят два крилати кентавъра с глави във фас. На долния фриз е изобразен бик, когото от двете страни нападат разярени кучета. Бикът, кучетата и кентаврите в съчетание с Великата богиня е тракийски сюжет. В древна Елада свещените животни са лъва, кучетата и елена.

Каничка от сервиз на одриските царе изработено от сребро с позлата. Каничката има височина 13,5 сантиметра, диаметър на тялото 8,5 сантиметра, тегло 234,9 грама и е датирана към първата половина на V век преди Христа. Тялото на каничката е опасана с фигурален бриз. Огледално е представена босонога Тракийска богиня - дева, която е яхнала по амазонски голяма котка / пантера или планински лъв /. В дясната ръка държи лък и стрела, а с лявата ръка е прегърнала шията на животното. Облечена е дълъг хитон с къси ръкави. Косите й са сплетени в плитки, които свободно падат покрай лицето й. Между двете огледални изображения на богинята е представена сцена -лъв напада елен.

Каничка от сервиз на одриските царе изработена от сребро. Съдът има височина 12 сантиметра, диаметър 8,3 сантиметра, тегло 134, 8 грама и е датирано към първата половина на ІV век преди Христа. Фигуралният фриз е със забележително висок релеф и представя две срещуположни крилати двуколки с висящо шаси и седалки. Крилатите коне са изправени на задните си крака. Едната колесница се управлява от Великата богиня зад която седи Тракийската богиня с лък в лявата ръка. В другата колесница ролите са разменени : Богинята дева е колесничарка, а Великата богиня държи клонка със седем цвята.

Фиала от сервиз на одриските царе изработена от сребро с позлата. Фиалата има височина 2 сантиметра, диаметър 13, 6 сантиметра, тегло 184 грама и е датирана към 339 година преди Христа. Съдържанието на представената митологична сцена се разбира от надписа. Принцесата на Тегея Авге, дъщеря на аркадския цар Алей и жрицата Атина Алейска е представена почти разсъблечена, дърпаща се от насилника. Насилникът е попийналия Херакъл, изобразен гол с венец на главата , държи дърпащата се Авге с дясната ръка. През бедрото на десния му крак е преметната съблечената лъвска кожа, а в ляво е захвърлил кривак и колчан.





{START_COUNTER}