Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2008 22:15 - Траките са имали 1200 владетели -Георги Китов:
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 4277 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.04.2008 22:17


Траките са имали 1200 владетели
Георги Китов:

Имам приятели, нямам врагове, има враждебно настроени, казва известният археолог, откривател на гробници и съкровища

Разговаря Велиана Христова

image Георги Китов е роден на 1 март 1943 г. в Дупница. Завършва история в СУ, специализира история на изкуството в Ленинград, от 1971 г. работи в Археологическия институт с музей при БАН. Доктор на историческите науки, старши научен сътрудник в НАИМ-БАН. Неговата експедиция ТЕМП е открила много от най-атрактивните тракийски гробници у нас - в Жаба могила при Стрелча, в Старосел, в Александрово, в Голямата косматка при Шипка, както и прочути вече съкровища. Автор е на над 200 статии и над 10 книги за траките.

- Най-новото ти публично събитие след неотдавнашното честване на твоята 65-годишнина е, че преди дни стана почетен гражданин на Стрелча. Там е първата гробница, в която си влязъл преди 40 години. Колко могили е проучил досега екипът на археолога Георги Китов?
- Могилите са вероятно над 400, от известно време вече не ги броим. А откритите подмогилни съоръжения са над 30, от които поне половината са изключителни паметници на тракийската архитектура. В България са открити не повече от 70 такива подмогилни съоръжения, значи нашите са почти половината. От останалите 35-40 повечето са намерени случайно от иманяри и много малко са открити от археолози. Затова мисля, че ние имаме най-голям опит в тези проучвания. Правим някои заключения, които понякога се оспорват от колеги, които са влизали в тракийска гробница само като туристи и не могат да си представят, че всъщност това не са гробници, а са храмове, места за поклонение.
- Не беше ли точно Стрелча основанието да издигнеш за пръв път тази хипотеза?
- Наистина там за пръв там забелязахме, че праговете на входовете са силно изтрити, преди 2400 години през тях очевидно се е влизало нееднократно. Изтриването беше такова, като че върволица от хора са влизали там в продължение на много години. Това ни даде основание да кажем, че става дума за мавзолей. Тракийският влаадетел е бил положен в урна, дървен саркофаг или в нещо друго, а съплеменниците му са отивали да изкажат преклонението си пред него пред неговите останки. Това, разбира се, бе прието тогава на нож и досега от някои колеги не се приема. Но фактите са си факти.
- И други хипотези са посрещани на нож, включително тези, които изказваше проф. Александър Фол. Но всяко твое откритие като че нарочно потвърждаваше и продължава да потвърждава неговите хипотези - например за разчленяването на тялото на владетеля при погребването му. Как става така?
- Това е един невероятен случай в науката, когато един теоретик изказва хипотеза и след това тя се доказва материално от археолог. Много сме горди, че действително потвърдихме много от идеите на проф. Фол. Така пък той ни даваше стимул да търсим нови открития. Някои колеги казват, че ако гробниците са били и храмове, досега гръцките археолози щяха да са открили това на своя територия. А защо трябва гръцките археолози да бъдат преди нас? По-скоро ще се наложи те да видят какво ние сме проучили, установили и написали и да се запитат дали при съоръженията на тяхна територия няма същата последователност. Аз съм дълбоко убеден, че гробниците в Македония например също са били използвани като храмове и след това в един момент са били запечатани като в Тракия. Защото между македоните и траките има невероятно много успоредици и те са народи, много близки по бит и култура. Така че ние сме много задължени на проф. Фол, защото той беше от малкото, които ни даваха идеи, които ни вярваха и ни поощряваха да работим и да сме уверени в откритото и осмисленото от нас.
- Имаш и други нестандартни идеи - ти писа например, че Панагюрското съкровище е изработено от майсторите в Тракия, а не е донесено от Гърция, както се смята традиционно.
- Нито от Гърция, нито е от Мала Азия, нито отдругаде. То е дело на тракийски майстори. Някои продължават с недоверие да се отнасят към тракийското художествено наследство. А всъщност Панагюрското съкровище, както и Боровското, са свидетелство, че траките са имали високи художествени умения. Аналогиите между храмовете от Стрелча и Старосел и изображенията върху амфората ритон са категорични, че става дума за тракийско изкуство. Върху амфората е изобразен тракийски храм, пред който се извършва не битка, а ритуален танц. Откритията, които направихме в тробницата на Севт III в Голямата косматка при Шипка, допълват тази представа, защото там има едни апликации с изображения на млади мъже с негроиден изглед, които са подобни на негърските глави от Панагюрското съкровище. Освен това негрите от Голямата косматка са по-добре изработени от тези на Панагюрското съкровище. А пък никой не се съмнява, че апликациите от Шипка са дело на тракийски майстори - те са допълнени с животински изображения, характерни за тракийското изкуство. Затова аз смятам категорично, че Панагюрското, Боровското и Рогозенското съкровище са дело на тракийски майстори. Убеден съм, ще и в бъдеще ще има нови доказателства, че траките са били такива виртуозни майстори, каквито са и древните гърци, дори в някои отношения и по-добри от тях. Гърците развиват живописта и скулптурата, докато траките - златарството, торевтиката.
- Затова ли толкова злато се намира в България? Златото ли е това, което привлича хората към твоите открития?
- В Гърция е било забранено в гробовете да се поставят скъпи вещи, такива са намирани там при разкопки на селища и градове. В Тракия е друго. Херодот например се възхищава и учудва на този неистов стремеж към лукса на тракийските аристократи, които обичали много да се кичат със злато и сребро, с всякакви накити. Това наистина е тракийски обичай, който ние регистрираме и археологически. Има колеги, които при откриването на гроб с накити, веднага обявяват, че е погребана жена. Всъщност накитите при траките са били белег за положение в обществото и на мъжете, на аристокрацията. Виждаме как мъжете сега носят пръстени, огърлици, ланци, дори обици. Защо пък траките да не са носили? Установихме, че е така и с помощта на антропологията - изследване на проф. Йордан Йорданов на костите от гроб в Малката могила при Шипка показа, че там е погребан мъж, а вътре имаше много накити - пръстен, три златни огърлици и две сребърни, други накити.
- В най-новата си книга ти пишеш, че траките са имали поне 1200 владетели и са велик народ. Откъде идва това число?
- На тази мисъл ме наведе Божидар Димитров с книжката си за 24-те чудеса на България. Той прави там сметка, че могат да се наброят около 60 тракийски племена, в които е имало династии. Знаем, че техните владетели са властвали по 1-2 години и някои до 15-20-30 години през това поне хилядолетие, в което траките са имали държава. Разкопките на Даниела Агре показаха, тракийската държавност идва поне от IХ в. пр. Христа, тя продължава до римската епоха. Грубото изчисление показва над 1000 владетели за този период. Има гласове, че в Долината на тракийските владетели не може да има толкова гробници, понеже е нямало толкова владетели. Имало е, разбира се.
- Възможно ли е в Голямата косматка наистина да има втора голяма гробница, както казват авторите на геофизично проучване на терена?
- Направено бе едно геофизично измерване, което установи аномалии на определени места. Направено беше второ, което опровергава данните от първото, но посочи други аномалии. При положение че и двата екипа твърдят, че са сигурни в своите резултати, ние ще трябва да ги проверим или да възложим на трети екип да ги провери. Планираме тази тодина да направим поне малки сондажни прочувания и да установим дали е възможно това, което геофизиците прогнозират. Но има и нещо друго - един много хубав храм е открит в с. Бузовград, в подножието на скалата, където бе пръснат прахът на проф. Фол. за съжаление открили са го иманяри, пробили са купола и са влезли вътре. Много работа е да се разчисти и ще трябва да преценяваме дали ще ни остане време за това.
- Ти си човек, чието име е известно след толкова много открития. Но периодично има и разни упреци към теб...
- Съвсем честно казано, не се гордея с тази слава и се чувствам неудобно, когато непознати хора ме спират да ме поздравяват. Не ми е удобно да ме сочат с пръст. Човек не може едно кафе да изпие с чужда жена някъде, веднага ще бъде съобщено: еди-кой си е бил еди-къде си. Тежи ми малко това. Но го понасям някак.
- Имаш ли врагове? Имаш ли завистници?
- Нямам врагове - в смисъл, че не смятам хора за свои врагове. Има хора, които не са ми приятели и които са враждебно настроени към мен и това го усещам. Но аз не ги смятам за врагове. На никого не съм отвърнал, освен ако трябва на някаква клевета да отговоря по някакъв начин и да се защитя. Иначе никого не сам нападал и няма да намериш човек, който да каже: Китов ме нападна, доносничи срещу мен или нещо подобно. Има за съжаление в нашите, както и в спортните среди завист, има и борба за власт. Лично аз не се стремя към власт, към надмощие. Искам единствено да не ми се пречи да работя. Което често се случва за съжаление.
- Журналистите те обсаждат, а досаждат ли ти?
- Честно бих казал да. Но не съм лош с журналистите. Знам, че много от тях, за разлика от неколцина като теб, не са специалисти, нормално е да предават нещата в малко изопъчен вид. Но не им се сърдя. Те не са длъжни да са специалисти във всички области.
- Трябва да са добронамерени, според мен.
- Те са. Когато за нас е било най-тежко и са ни пречели, жерналистите са били тези, които са заставали на наша страна - и когато ни арестуваха с председателя на БАН в Голямата косматка, и когато през 2001 г. ни забраниха да правим разкопки, и когато обявиха, че съм влязъл незаконно в гробницата в Александрово. Журлналистите разбраха, че не вярно. Така че, имам отлични отношения с журналистите. Досаждат ми, когато е напрегната работата, а те се появяват и искат да им обърна внимание, а аз невинаги мога. Е, изтърпява се.
- Как се роди името на експедицията ТЕМП?
- През 1987 г. обявих конкурс. Бяхме измислили, че ще е ТЕМП, но не бяхме разшифровали значението. И тогава Марлена Кръстева спечели конкурса, като даде думите Траколожка експедиция за могилни проучвания. Преди това сме се наричали ЕПОС, ЕГИПТ, ЕТАП. С името ТЕМП искахме да подчертаем, че работим с темпове, бързо. ТЕМП е известно име. Когато кажа НАИМ, невинаги журналистите се сещат, че това е археологическият институт на БАН.
- Кой е най-куриозният случай в практиката ти?
- Много са, но един се сещам сега. Бяхме намерили един много богат гроб край Смочан в Ловешко и не знаехме колко е дълбок. В ъгъла издълбахме малко сондажче, за да си направим сметка какво ни чака като работа. След това се оказа, че съм си хвърлил фаса вътре. И когато на следващия ден слязохме надолу, хората започнаха да идват и да викат възбудено, че има фас. Какъв фас?! След това се смяхме много. Има и други случки - как се разказва, че сме поръчали главата на Свет и маската, че сме печелили от тотото и сме ги купили. Имаше един джакпот през 2004 г. - два милиона и нещо, после се оказа, че този джакпот е паднал, след като намерихме маската.

"Панагюрското съкровище е изработено в Тракия



15.04.2008
http://www.duma.bg/




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3491388
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031