Лятото на траките

Варненският археологически музей ще покаже за трета година експонати от страната


Златната маска от Требенище ще бъде един от хитовете в лятната експозиция на варненския Археологически музей

© Петър Атанасов

Златната маска от Требенище ще бъде един от хитовете в лятната експозиция на варненския Археологически музей

И това лято туристите във Варна ще имат какво да видят в Археологическия музей. След успеха на изложбите "Съкровищата на траките" (2006 г.) и "Съкровищата на средновековна България" (2007 г.) екипът на музея подготвя трета мащабна национална изложба. Тя ще се нарича "Съкровищата на траките. Маски, богове и хора" и ще може да се види в най-активния сезон, от юни до септември.


В експозицията ще бъдат включени повече от 100 експоната, предоставени от голяма част от музеите в страната. От Националния исторически музей ще пристигнат три ритона с глави на богини от Панагюрското съкровище. Експонати ще има от Националния археологически музей, от музеите в Стара Загора, Плевен, Пловдив, Велико Търново, Благоевград, Свищов, Видин, Несебър, Разград, Монтана, Петрич, Несебър, Разград, Казанлък и вероятно от други музеи, с които все още се водят преговори.


Един от акцентите на експозицията несъмнено ще бъде уникалната златна маска на владетеля на Одриското царство Терес, открита от Георги Китов в могила Светицата край Шипка.


За първи път във Варна ще бъдат събрани и показани скулптури и глави от римската епоха, предоставени от различни музеи. Някои от експонатите са съвсем нови и дори още не са регистрирани като археологически находки, уточни пресаташето на Варненския археологически музей Светла Кърджалийска. Сред ценните експонати, които публиката ще може да види, са бронзови и месингови статуетки, високи около 40 см, от музеите в Стара Загора и Силистра. Редки са статуетката на Зевс от Археологическия музей в Стара Загора и главата на Аполон от Националния археологически музей. Колекцията ще се допълва от бронзови фигурки и балсамарии.

Ключови думи към статията:

Още от Свободно време